Jak se modlit (recenze)

20. 09. 2023, 10:14

Už při letmém pohledu na životopis anglického pastora Petea Greiga se může zdát, že jen těžko budeme hledat lepšího odborníka na modlitbu: Kdo jiný než zakladatel mezinárodního hnutí Modlitby 24-7, který už přes dvacet let vyučuje o modlitbě, by měl napsat jednoduchou, avšak zevrubnou knihu o tom, jak mluvit s Bohem?

A skutečně, kniha s názvem „Jak se modlit“ a podtitulem „Jednoduchý průvodce pro obyčejné lidi“ je zhmotněním toho, co slibuje v názvu – opravdu se zde jedná o jasný, praktický, snadno uchopitelný a dostatečně jednoduchý návod, jak se přestat pohybovat po povrchu a najít cestu do hlubin opravdové modlitby.

Na knize mě fascinuje její vyváženost: Na jedné straně je nesmírně čtivá, vtipná a protkaná spoustou historek ze života, na straně druhé dokáže uhodit hřebík na hlavičku, pojmenovávat věci, které nás tíží, a ukazovat praktickou cestu k naplněnému modlitebnímu životu.

Pokud si už už berete do ruky poznámkový blok a píšete své „za prvé, za druhé, za třetí...“ a čekáte, že zde dostanete posloupnost kroků vedoucí k cíli, jímž je „ta správná modlitba“, zadržte. Nic jako zaručený návod zde nenajdete.

Je pravda, že sám autor využil při psaní této knihy jednoduchý akronym slova P.R.A.Y. (Modli se) a celou knihu rozdělil do čtyř částí, jejichž názvy v angličtině začínají právě zmíněnými písmeny (Zastav se, Raduj se, Pros, Podřiď se). Sám však o této jednoduché pomůcce říká: „Nejsou to žádné příčky na žebříku do sedmého nebe. Představte si je spíš jako taneční kroky: plynulé, interaktivní a otevřené kreativní interpretaci. Zkuste dát formě P.R.A.Y. šanci a váš modlitební život získá strukturu a plynulost bez ohledu na to, zde se modlíte sami nebo ve skupině.“

Kniha vychází z Modlitby Páně. Na její struktuře je nám předkládáno devět odlišných aspektů modlitby: ztišení, adorace, osobní modlitba, přímluvná modlitba, vytrvalá modlitba, kontemplace, naslouchání, vyznání hříchů a duchovní boj. Na konci většiny kapitol najdeme oddíl s názvem „Hrdina modlitby“. V něm se dočteme o životech velkých modlitebníků ztělesňujících příklad jednotlivých druhů modlitby, o kterých daná kapitola pojednává. Věděli jste třeba, že Sussana Wesleyová, které se přezdívá „matka metodismu“, si vytvářela prostor pro nerušenou modlitbu tak, že si přetáhla zástěru přes hlavu? Nebo že hrabě Zinzendorf, na jehož panství vznikla známá vesnice Herrnhut neboli Ochranov, již v 16 letech předal svému profesorovi seznam sedmi modlitebních společností, které během svého studia na škole v Halle založil?

U všech knih Petea Greiga – v češtině vyšly knihy Krvavý měsíc na obzoru (2010), Když Bůh mlčí (2016) a Ušpiněná sláva (2019) – je patrné, že Greig opravdu umí mluvit: Píše plynule, vtipně a srozumitelně a celý text prokládá zajímavými příběhy. Zároveň je ovšem mužem modlitby a je vidět, že skutečně ví, o čem mluví.

Francis Bacon kdysi napsal: „Jsou knihy, které je třeba jen ochutnat, jiné je třeba zhltnout, a konečně jsou takové, které je nutné takříkajíc přežvýkat a pomalu trávit.“

Přežvýkat a pomalu trávit přečtené nám pomůže on-line video kurz Jak se modlit, kterého se celosvětově zúčastnilo již přes milion lidí a který v češtině najdete na stránkách www.jaksemodlit.cz. Mimo jiné tam je 30 praktických modlitebních nástrojů, které vám pomohou procvičovat konkrétní druh modlitby. Pak už nezbývá než si najít své osobní modlitební místo a začít se modlit. Bez vyhrazeného času s Bohem se tato kniha o modlitbě stane jen dalším svazkem v knihovně, z něhož utíráme prach.

Lucie Zídková

_________________

Převzato z časopisu Život víry 2021/2, str. 25 (www.zivotviry.cz).

Komentáře

Diskuze je prázdná.

Tento e-shop využívá cookies a bez jejich použití není schopen fungovat. Nesouhlasím s použitím cookies na tomto e-shopu (zobrazí se prázdná stránka).