I řekl Bůh (recenze)

20. 09. 2023, 10:10

Darwinova kniha „O vzniku druhů“, vydaná roku 1859, byla hodnocena jako převrat v biologii. Znamenala zásadní změnu pohledu na svět, biblický princip stvoření s jeho transcendentním přesahem byl odmítnut jako překonaný. Prvním otřesem pro toto sebevědomí bylo objevení genetického kódu a molekulárního základu života o sto let později. Evoluční teorie přesto předstírala, že to pro materialistický výklad života neznamená žádný problém. Pokračující výzkum složitého mikrosvěta buňky ale evoluční ortodoxii dále zpochybnil. Ukazuje se, že vykládat původ života bez působení plánující inteligence je podobné jako psát historii katedrál s vyloučením architektů – nelze se tak dobrat pravdy. Znovu tak dochází k tomu, že věda někdy musí zcela změnit svůj pohled na svět, podobně jako v případech spojených se jmény Kepler, Newton, Pasteur, Einstein či Planck. Nyní je na řadě biologie.

Kniha „I řekl Bůh...“ Josefa Potočka je souborem textů k tématu „stvoření vs. evoluce“ uveřejněných v různých časopisech za posledních třicet let. Její obsah dobře vyjadřuje titulek předmluvy od Tomáše Dittricha: Třicetiletý zápas o evoluci i o křesťanskou identitu. V chronologicky pojatém sborníku se stovkou příspěvků (několik je i od jiných autorů) podává Potoček informaci o obsahu diskuse ve světě, současně ale dává nahlédnout i do atmosféry lhostejnosti a nepochopení, se kterými se u nás téma setkává nejen u sekulárně naladěné veřejnosti, ale i u některých církví a věřících.

Přitom základní dva důrazy těchto textů jsou důležité a vysoce aktuální: První spočívá v tom, že u inteligentního plánu – jako nového pohledu na biologii – se nejedná o nějaký alternativní přístup filozofického rázu, nýbrž o současné poznání vědy s potenciálem vyvrácení darwinismu. Druhá věc na to navazuje a týká se přesahu do oblasti teologie a víry: Kniha obhajuje princip stvoření, rehabilituje biblický pohled na původ člověka a upozorňuje na jeho souvislost s problémem utrpení a smrti. S nevyhnutným důsledkem, že módní koncept teistické evoluce (evolučního stvoření) je důrazně odmítnut jako nepatřičný a matoucí kompromis.

Kniha upoutá i graficky: Vychází v barevném tisku, s patnácti ilustracemi a dalšími grafickými prvky.

Jaroslav Bajer

_________________

Převzato z časopisu Život víry 2022/2, str. 26 (www.zivotviry.cz).

Komentáře

Diskuze je prázdná.

Tento e-shop využívá cookies a bez jejich použití není schopen fungovat. Nesouhlasím s použitím cookies na tomto e-shopu (zobrazí se prázdná stránka).