Co s penězi (recenze)

20. 09. 2023, 10:03

„Co s penězi? No já bych věděl...“ říká si možná nejeden čtenář po přečtení názvu nového spisku z pera Dana Drápala. Ale ruku na srdce – opravdu víme, jak se na naše peněžní toky dívá Bůh?

Autor se nám na necelých 40 stranách snaží nastínit biblický pohled na hospodaření s penězi, byť hned v úvodu nepřiměřená očekávání čtenářů krotí slovy: „Není to vyčerpávající pojednání o všem, co Bible říká o hospodaření, o penězích, o ekonomii.“ Svou práci rozdělil do 15 kratších kapitol, v nichž se věnuje jak obecné problematice vztahu k penězům (např. kapitoly Na majetek nespoléhej, Majetek jako překážka či O bohatství pozitivně), tak biblickým varováním či doporučením do konkrétních situací praktického života (např. kapitoly Půjčování, Ručení či Poctivost).

V každé z kapitol najdeme jednu či více biblických citací. Použité odkazy jsou jak ze Starého, tak z Nového zákona, delší úryvky z Bible jsou jasně odděleny od ostatního textu a vždy opatřeny odkazem na příslušné biblické místo.

V úvodu autor zmiňuje, že tento krátký spisek napsal „především proto, aby se lidé zbytečně nedostávali do finančních problémů“. A skutečně – nalezneme v něm na mnoha místech důrazné varování před nerozumným jednáním, ať už je to nespokojenost s tím, co máme, půjčování si na zbytné věci či ručení za druhého.

Dan Drápal v knize dává nahlédnout i do vývoje svého osobního porozumění biblickým textům a jejich aplikaci do života. V kapitole o půjčování například píše: „Během své pastýřské služby jsem ... rozdal desetitisíce korun. Dnes si myslím, že jsem to dělat neměl.“ Ba co víc, nebojí se jít příkladem: V kapitole Majetek jako překážka popisuje, jaké to je, žít jako „treshold earner“, tedy jako člověk, který si stanovil, kolik potřebuje a chce vydělat, a nemusí se bát ani o práci, ani o to, zda jeho majetek neztratí během nějaké krize na hodnotě.

V knize tedy najdete rady a varování, které je dobré brát vážně, chcete-li se v oblasti majetku vyhnout potížím. Pokud byste zde ale hledali návod pro ty, kteří už se ve finančních potížích nacházejí, pak byste – až na pár zmínek – hledali marně. Kniha se ostatně jmenuje „Co s penězi“, a ne „Co s dluhy“.

Lucie Zídková

_____________

Převzato z časopisu Život víry 2021/5, str. 25 (www.zivotviry.cz).

Komentáře

Diskuze je prázdná.

Tento e-shop využívá cookies a bez jejich použití není schopen fungovat. Nesouhlasím s použitím cookies na tomto e-shopu (zobrazí se prázdná stránka).