Vést jako Ježíš (recenze)

20. 09. 2023, 11:13

Knihy od Floyda McClunga (Boží otcovské srdce; Otče, sjednoť nás) jsem četl již v devadesátých letech. Proto jsem s velkým zájmem otevřel jeho poslední novinku v češtině, která i v angličtině vyšla teprve z roku 2015.

Na rozdíl od svých dřívějších knih se více než padesát let v církvi sloužící autor zaměřil na předání svých zkušeností s vedením různých sborů a organizací.

Kniha je rozdělena do čtyřiceti krátkých kapitol, které mají jednotnou strukturu. Vždy je zmíněn nějaký příklad jednání Pána Ježíše jako vedoucího, dále se McClung sdílí o tom, co se sám v dané oblastí naučil, a končí výzvou k aplikaci. Kniha je psána prakticky a jejími tématy jsou od identity vedoucího přes principy uvolněného vedení a řešení sporů po osobní život vedoucího, moc napomenutí nebo odkaz vedoucího. Autor se snaží předat svůj pohled na církev v Ježíšově stylu.

Při čtení jsem se často mohl se zkušenostmi autora ztotožnit, protože jsem mnoha podobnými situacemi prošel. Mnoho pasáží mě inspirovalo. Celkovost pohledu (autor se věnuje jak otázkám začínajících vedoucích, tak otázkám, které řeší vedoucí v době předávání a ukončování služby) mi pomáhá v celkové orientaci. Přestože nejsem ve službě v církvi začátečník, rozhled a zkušenosti autora mě přesahují.

I když je kniha určena hlavně vedoucím, oslovit může každého. Všichni totiž někdy v nějaké roli vedeme a řešíme alespoň některé z otázek, které jsou v knize nastoleny. A od koho se dá učit lépe než přímo od Ježíše?

Lubomír Ondráček

__________________

Převzato z časopisu Život víry 2020/11, str. 24 (www.zivotviry.cz).

Komentáře

Diskuze je prázdná.

Tento e-shop využívá cookies a bez jejich použití není schopen fungovat. Nesouhlasím s použitím cookies na tomto e-shopu (zobrazí se prázdná stránka).