Vítězství nad temnotou (recenze)

20. 09. 2023, 10:47

Koncem minulého roku vyšlo aktualizované vydání světového bestseleru Neila T. Andersona „Vítězství nad temnotou“ s podtitulem „Počítej s mocí své identity v Kristu“.

Neil Anderson se zaměřuje na to, co pro nás Kristus na kříži vydobyl, jaký to má praktický dopad na náš život a jak do toho na základě víry můžeme vstupovat. Soustředí se na oblast naší zodpovědnosti zjistit, co o nás říká Boží slovo, a na tom stát. Dělá to pokorným způsobem, pevně založeným na Božím slovu. Nejde o žádné „vymývání mozků“, ale o otcovské povzbuzení od někoho, kdo s Bohem žije už přes půl století.

Autor nás v knize postupně vede k praktickým krokům, jak vítězit nad temnotou – tedy nad lžemi, kterým jsme uvěřili a kterých si ani nemusíme být vědomi. Hned v úvodu mluví o naději, která roste na základě poznání Boží lásky k nám.

„Neexistuje nic jako okamžitá zralost. Obnovování naší mysli a proměna do Kristovy podoby nám zabere celý zbytek života, ustanovení naší identity a svobody v Kristu však dlouho netrvá,“ říká autor (str. 14). Právě na ustanovení a poznání této identity se v knize zaměřuje nejvíce.

Dvanáct kapitol postupně odkrývá nejen to, kým jsme v Kristu, ale také problematiku naší osobnosti. Dočteme se o základních potřebách, jako jsou přijetí, význam a bezpečí, a jak jejich naplnění dojít ve vztahu s Bohem. Kniha zdůrazňuje důležitost víry k uzdravení citových zranění, vzájemné lásky a pochopení, zač jsme zodpovědní a zač ne. Nejedná se přitom jen o teoretické informace, kniha přináší i praktické kroky, které lze aplikovat.

Právě to na knize, ale i na kurzu Svoboda v Kristu, který z knihy vychází, oceňuji nejvíce. Přestože je to kniha praktická, nesnaží se nám namluvit, že chceme-li žít „šťastný“ a plodný křesťanský život, musíme se ještě víc snažit. Důraz klade spíše na poznání pravdy, změny smýšlení a z něj vycházející změny jednání. Pro ilustraci probíraných témat autor trefně používá příklady z vlastního života a poradenské praxe.

Knihu doporučuji každému, kdo touží poznat, kým je v Kristu, a vstoupit do připravené svobody. Může být i skvělou pomůckou pro kazatele a vedoucí, kteří se věnují pastorační péči. Kniha i zmiňovaný kurz Svoboda v Kristu pomáhají řešit osobní konflikty a těžkosti způsobem, který nevede k závislosti na člověku, ale na Kristu. To je i důvodem, proč tyto materiály používáme ve Škole služby Ostrava. V praxi tak mohu vidět, že pravdy popsané v této knize nesou v životech lidí dobré ovoce.

Ocenil bych, kdyby seznamy „Protože jsem v Kristu, z Boží milosti o mě platí“ (str. 56–58) nebo „Dvacet ,můžu‘ úspěchu“ (str. 107–108) byly v knize ještě samostatně jako příloha na konci knihy. Po grafické stránce, z hlediska překladu (text do češtiny převedla Michaela Šramlová) i srozumitelnosti se mi kniha líbí.

Pavel Kolegar

______________

Převzato z časopisu Život víry 2023/4, str. 24 (www.zivotviry.cz).

Komentáře

Diskuze je prázdná.

Tento e-shop využívá cookies a bez jejich použití není schopen fungovat. Nesouhlasím s použitím cookies na tomto e-shopu (zobrazí se prázdná stránka).