Z Česka až na konec světa (recenze)

20. 09. 2023, 10:44

Pán Bůh nám dal příkaz jít ke všem národům. Dříve jsem tato slova vnímala spíše negativně, jako úkol, který musím splnit. Jako rozkaz. Později jsem se však na něj začala dívat jako na dar, o který se mohu podělit s ostatními. Značně se mi ulevilo, a dokonce jsem pro to získala jistou vášeň. Vždyť je ještě tolik národů, které Dobrou zprávu neslyšely! A já jim mohu tento dar nabídnout. Ale jak? Jsem povolaná vyjít na misii, nebo mám jiný úkol?

Teď jsem si jistá, že jsme všichni povoláni k zapojení do misie. Není to jen pro pár vyvolených. Každý však má v tomto povolání jinou roli. Jedni vycházejí a druzí se modlí a podporují je svými financemi. Není to tak, že by Bůh nepovolával, ale jde spíše o nás, zda na jeho výzvu zareagujeme.

Kniha „Z Česka až na konec světa“ otvírá cestu, jak na Boží výzvu zareagovat. Nabízí širší obraz – pro ty, kteří chtějí vycestovat do cizí kultury, ale i pro ty, kteří zůstávají doma a podpírají ze zálohy. Začíná otázkou, co je to misie, a tím, jak Bůh od počátku touží po tom, aby jej poznaly všechny národy světa.

Líbí se mi, že je kniha zasazená do českého kontextu, že ukazuje na sílu vzájemné spolupráce – jak se všichni společně stáváme součástí ještě stále nedokončeného příběhu – a že odkrývá praktické kroky, co každý pro misii může udělat. Kniha je obohacená o konkrétní příběhy českých misionářů, kteří už na misii vyšli. Jejich starosti, obtíže, výzvy... i to, jak jim my, kteří zůstáváme, můžeme pomoci toto břímě nést. Jak se za ně máme modlit, respektive jak je modlitební život na obou frontách důležitý. Jak velkou a důležitou roli v tom všem hraje vysílající sbor.

Vzpomínám si na jedno osobní setkání s misionářem v Číně. To nejtěžší, čemu na misii čelil, bylo, že na něj vysílající sbor zapomněl. Zůstal jako voják na bitevním poli sám. Rozplakali jsme se tenkrát všichni. Nebyl nikdo, kdo by s ním nesl celé břímě i těžkosti, které prožíval, včetně ztráty manželky. Na tuto zkušenost nikdy nezapomenu.

Jsem vděčná, že máme knihu, která se zaobírá nejdůležitějšími otázkami jak pro misionáře, tak pro ty, kteří zde zůstávají, a mám naději, že tak budeme jako církev za všemi vyslanými věrně stát. Je k dispozici všem misijně smýšlejícím i těm, kteří své místo v misii ještě hledají, a věřím, že posune misijní práci zase o kousek vpřed.

Miroslava Cásková, koordinátorka zahraničních projektů v NF Nehemia

______________

Převzato z časopisu Život víry 2022/7–8, str. 40 (www.zivotviry.cz).

Komentáře

Diskuze je prázdná.

Tento e-shop využívá cookies a bez jejich použití není schopen fungovat. Nesouhlasím s použitím cookies na tomto e-shopu (zobrazí se prázdná stránka).